Loading...
HRVATSKI INFORMATIČKI ZBOR
English
OKRUGLI STOL "INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU" - Bjelovar

1.12.2011. u HGK ŽK Bjelovar održan je 8. okrugli stol na temu „INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU“.

Nakon uvodne riječi poslovne tajnice gospođe Mare Milinović prisutnima se obratio mr.sc. Marijan Frković, predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora i Nacionalni ECDL koordinator istaknuvši da je u svijetu u ECDL edukaciju i certifikaciju uključeno više od 11 milijuna polaznika iz 148 zemalja, a u Hrvatsko preko 55.000 polaznika iz gospodarstva, državne uprave, škola, fakulteta te nezaposlenih, dok je u Zadarskoj županiji ECDL edukaciju i certifikaciju uspješno završilo oko 800 polaznika.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici: HZZ PS Bjelovar, HGK ŽK Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorske županije, ECDL testnog centa Algebra i HGK, Ivora - škola informatike, V. osnovne škole, Tehničke škole Daruvar, Hrvatskih šuma, Brestovac d.d., Brestovca drvnog kombinata te Sirovina-trgoprerade d.d.

Nakon izlaganja, otvorena je rasprava u kojoj su sudjelovali svi nazočni, koji su istakli da  je  važno posjedovati certifikat kao dokaz informatičke pismenosti te da bi većina zaposlenika u privatnom i državnom sektoru trebala proći ECDL edukaciju i certifikaciju. Te da bi ECDL certifikat trebalo biti i prednost pri zapošljavanju jer se njime dokazuje informatička pismenost. Da te kroz pretpristupne fondove i na nacionalnoj razini, pokušati pronaći mogućnost financiranja polaznika za edukaciju i dobivanje ECDL diplome. Također je zaključeno da bi Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa također trebalo nastviti sa programom obrazovanja nastavnika jer oni koji to nisu završili smatraju se zakinutima, a znanja s ovog područja su itekako potrebna jer se mnogi svakodnevni poslovi obavljaju putem računala i mreže za prijenos podataka.

 

 

 


HIZ (C)