Loading...
HRVATSKI INFORMATIČKI ZBOR
English
OKRUGLI STOL "INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU" - KARLOVAC

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski informatički zbor, krovna udruga hrvatskih informatičara, uz potporu Središnjeg državnog ureda e-Hrvatska, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, organizirali su u Županijskoj komori Karlovac prezentaciju i okrugli stol na temu „ECDL – Svjetska norma informatičke pismenosti“, s ciljem poticanja primjene Europske računalne diplome (European Computer Driving Licence – ECDL), prihvaćane u 148 zemalja, koju prema najvećem hrvatskom portalu radne snage „Moj posao“, zahtijeva preko 80% poslodavaca u Hrvatskoj.

Mnoga istraživanja su pokazala kako informatičko pismeni zaposlenici brže i kvalitetnije obavljaju poslove, što doprinosi učinkovitijem radu gospodarstva i državne uprave, pa time i većoj konkurentnosti Hrvatske, kazao je Marijan Frković, predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora i Nacionalni ECDL koordinator. ECDL program pokrenut je u Hrvatskoj 2003. godine, a Vlada RH prihvatila ga je za normu informatičke pismenosti u školama i državnoj upravi. Do sada je više od 22.000 (više od 50%) nastavnika osnovnih i srednjih škola educirano i položilo ispite za dobivanje ECDL Start i ECDL Osnovne diplome. Zbog financijske krize, te ne izdvajanja sredstava iz proračuna za ovu namjenu, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa od 2010. godine nastavilo je s provedbom programa.

Do sada je u svijetu u ECDL edukaciju i certifikaciju bilo uključeno više od 11,5 milijuna polaznika, od kojih u Hrvatskoj preko 55.000, iz gospodarstva, državne uprave, škola, fakulteta, te nezaposlenih. Na području Karlovačke županije evidentirano je više od 300 polaznika. Financijska kriza u Hrvatskoj rezultirala je smanjivanjem broja polaznika na godišnjoj razini. Zbog toga je Hrvatski informatički zbor, početkom godine pokrenuo akciju s nazivom „ECDL-om za konkurentnu Hrvatsku“, s ciljem nastavka ranije pokrenutih programa i iniciranja novih. Ohrabruje činjenica što je broj polaznika u Hrvatskoj do lipnja ove godine premašio ukupan broj onih u prethodnoj godini. Nedostatak financijskih sredstava i dalje ostaje osnovni problem provedbe programa, no inicijative koje dolaze iz gospodarstva, državne uprave, škola i građana, govore o potrebi provođenja ECDL programa, s uvjerenjem kako se i u teškoj financijskoj situaciji ipak mogu izdvajati sredstva za edukaciju zaposlenika i građana, napomenuo je Frković.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici: HZZ PS Karlovac, HGK ŽK Karlovac, Grada Karlovaca, Ureda državne uprave, ECDL testnog centa Algebra i HGK, Gimnazije Karlovac, Medicinske škole, Ekonomsko-turističke škole, Tehničke škole Karlovac, Industrijsko-obrtničke škole, OŠ Grabrik, OŠ Netretić, OŠ Generalski Stol, OŠ Dubovac, Učeničkog doma Ogulin, Udruge Informatičara, Čistoće d.o.o., 2TK Karlovac, Tvornice turbina Karlovac, Adria Diesel d.d., Kubusa d.o.o., BMB Netkoma d.o.o., Comela, Autoprometa d.d. Slunj, Općine Draganić i Općine Rakovica.


HIZ (C)