Loading...
HRVATSKI INFORMATIČKI ZBOR
English
OKRUGLI STOL "INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU" - POŽEGA

24.2.2012. u HGK ŽK Požega održan je 15. okrugli stol na temu „INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU“.

Hrvatski informatički zbor i Hrvatska gospodarska komora u sklopu programa "ECDL-om za konkurentnu Hrvatsku" a uz potporu Ministarstva gospodarstva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje danas su organizirali okrugli stol na temu "Informatičko opismenjavanje po ECDL-u- Europskoj normi informatičke pismenosti. Okrugli je stol organiziran radi poticanja širenja informatičke pismenosti. Kakva je informatička pismenost u Europi ali i Hrvatskoj prema ECDL normi te koliko programi za stjecanje ECDL diplome mogu nezaposlenima pomoći da brže dođu do posla, na okruglom je stolu govorio predsjednik hrvatskog informatičkog zbora i nacionalni koordinator za Europski sustav provjere informatičke pismenosti Marijan Frković. " Taj sustav u svijetu je prisutan u 148 zemalja a do sada je certificirano oko 11,7 milijuna diploma od čega u Europi 7,5 dok je u Hrvatskoj nešto više od 57 tisuća ljudi dobilo ECDL diplomu" rekao je gospodin Marijan Frković.

Svi oni s ECDL diplomom dodaje lakše dolaze do posla. To potkrepljuje i podacima da je primjerice u Zagrebu od 1.133 polaznika koliko ih je završilo program njih 75 posao dobilo posao u roku od 6 mjeseci.
 

Na okruglom stolu prisusvovali su predstavnici: HZZ PS Požega, Požeško-slavonske županije Obrtničke komore Požega, Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, Grada Pleternica, Tehničke škole Požega, Poljoprivredno prehrambene škole Požega, Veleučilište Požega, Dom računala d.o.o. te Nova d.o.o..

Nakon izlaganja, otvorena je panel rasprava u kojoj su sudjelovali svi nazočni, koji su istakli da bi većina zaposlenika trebala proći ECDL edukaciju, a što bi trebalo biti i prednost pri zapošljavanju, te kroz pretpristupne fondove i na nacionalnoj razini, pokušati pronaći mogućnost financiranja polaznika za edukaciju i dobivanje ECDL diplome.


HIZ (C)