Loading...
HRVATSKI INFORMATIČKI ZBOR
English
OKRUGLI STOL "INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU" - PULA

26.1.2012. u HGK ŽK Pula održan je 12. okrugli stol na temu „INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU“

Hrvatski informatički zbor i Hrvatska gospodarska komora, krovna udruga hrvatskih informatičara, uz podršku Središnjeg državnog ureda e-Hrvatska, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održali su prezentaciju i ‘’Okrugli stol’’ u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Pula, na temu ‘’ECDL – Svjetska norma informatičke pismenosti’’, s ciljem poticanja primjene Europske računalne diplome, koja je ujedno prihvaćena u 148 zemalja.

Mnogim istraživanjima je dokazano kako informatički pismeni zaposlenici brže i kvalitetnije obavljaju poslove, što doprinosi učinkovitijem radu gospodarstva i državne uprave. Financijska kriza u Hrvatskoj rezultirala je smanjivanjem broja polaznika na godišnjoj razini pa je zbog toga Hrvatski informatički zbor, prošle godine pokrenuo akciju ‘’ECDL-om za konkurentsku Hrvatsku’’, a sam cilj akcije bio je stvaranje uvjeta za konkuriranje Hrvatske u Europskoj Uniji. ECDL primjena u Europi počela je 1997. godine, a do sada je provedeno 11,5 milijuna ispita u 41 državi.

ECDL program u Hrvatskoj je pokrenut 2003. godine, a Vlada RH prihvatila ga je za normu informatičke pismenosti u školama i državnoj upravi. U Hrvatskoj je više od 50% nastavnika osnovnih i srednjih škola educirano i položilo ispite za dobivanje ECDL Osnovne diplome. ECDL programi se sastoje od 7 cjelina, a najčešće se provodi edukacija za zaposlenike, napredni tečaj za zaposlenike, za građane kojima je cilj naučiti ih rukovati računalom i Internetom te za djecu. Zbog financijske krize te neizdvajanje sredstava iz proračuna za ovu namjenu, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa nije u protekle dvije godine nastavilo s provedbom programa.

Nedostatak financijskih sredstava i dalje ostaje osnovni problem provedbe programa, no inicijative koje dolaze iz gospodarstva, državne uprave, škola i građana, govori o potrebi provođenja ECDL programa. Naime, ECDL norme su u svim zemljama iste, diploma u jednoj državi vrijedi u svim zemljama, a indeks izdan u jednoj državi prihvaćen je u svim zemljama. Nakon provedenog istraživanja, mr.sc. Marijan Frković, predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora i Nacionalni ECDL koordinator, rekao je kako nakon stečenog EDCL certifikata, 75% polaznika programa za nezaposlene u gradu Zagrebu dobilo je posao u roku šest mjeseci.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici iz HZZ PS Pula, Općine Žminj, Gimanzije Pula, SŠ Mate Balota, ACIT, Histria Croatica, VESTIO d.o.o., ELKON d.o.o. i POU Algebra.

 


HIZ (C)