Loading...
HRVATSKI INFORMATIČKI ZBOR
English
OKRUGLI STOL "INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU" - RIJEKA

27.1.2012. u HGK ŽK Rijeka održan je 13. okrugli stol na temu „INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU“

Nakon uvodnog govora voditelja odsjeka informatike i statistike u ŽK Rijeka gospođe Ksenije Umek Meštrović prisutnima se obratio mr.sc. Marijan Frković predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora i Nacionalni ECDL koordinator te istaknuo značaj informatičke pismenosti na tržištu rada u Hrvatskoj kao i značaj ECDL-a kao svjetske norme informatičke pismenosti, te usporedio stanje informatičke pismenosti u svijetu i Hrvatskoj prema ECDL normi te je istaknuo da je do sada u svijetu u ECDL edukaciju i certifikaciju uključeno više od 11 milijuna polaznika, od kojih u Hrvatskoj preko 55.000, iz gospodarstva, državne uprave, škola, fakulteta, nezaposlenih i dr., a u Primorsko-goranskoj župniji, više od 2500 kandidata. 

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici HZZ PS Rijeka, Tehničkog fakulteta Rijeka, Ekonomskog fakulteta Rijeka, Prve Sušačke Hrvatske gimnazije u Rijeci, Strojarsko Brodograđevne škole za industriska i obrtnička zanimanja - Rijeka, Vagabundo - Umag d.o.o., Orginal d.o.o, Krstaš trade d.o.o, Cortina d.o.o, Case d.o.o te predstavnici ECDL testnih centara Hrvatske gospodarske komore, Expert Rijeka, Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka te Ico-Ori Viškovo.

Nakon izlaganja, otvorena je rasprava u kojoj su sudjelovali svi nazočni, koji su istakli da je važno posjedovati certifikat kao dokaz informatičke pismenosti te da bi većina zaposlenika u privatnom i državnom sektoru trebala proći ECDL edukaciju i certifikaciju. Te da bi ECDL certifikat trebalo biti i prednost pri zapošljavanju jer se njime dokazuje informatička pismenost. Da te kroz pretpristupne fondove i na nacionalnoj razini, pokušati pronaći mogućnost financiranja polaznika za edukaciju i dobivanje ECDL diplome.

 


HIZ (C)