Loading...
HRVATSKI INFORMATIČKI ZBOR
English
OKRUGLI STOL "INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU" - SISAK

U organizaciji Hrvatskog informatičkog zbora i Hrvatske gospodarske komore , a uz potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku u Županijskoj komori Sisak 8. studenog 2011. godine održana je 5. po redu okrugli stol s temom "INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU". Gosti su bili mr. sc. Marijan Frković, predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora i nacionalni ECDL koordinator i Zvonimir Debeuc, koordinator ECDL testnog centra pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.


U uvodnoj prezentaciji Marijan Frković je govorio o značaju informatičke pismenosti na tržištu rada, što predstavlja ECDL u informatičkom opismenjavanju, programima ECDL-a za pojedine skupine – gospodarstvo, građanstvo, škole, nezaposlene, državnu upravu te kakvo je stanje u svijetu i Hrvatskoj u primjeni ove norme. ECDL (European Computer Driving Licence) je međunarodno priznata potvrda o osposobljenosti za upotrebu osobnog računala. Priznata je u 148 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj je do sada diplomiralo (položilo ispite) više od 55.000 ljudi.


Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici HZZ PS Sisak, ŽK Sisak, SI-MO-RA d.o.o., SINACO d.o.o., Obrtničke škole Sisak, Industrisko obrtničke škole Sisak, Srednje škole Topusko, Progresivnog farmarstvo d.o.o., Petrinjske razvojne agencije, TOP-TERME d.o.o., Općine Sunja te predstavnici podružnice ECDL testnog centra Algebre i HGK Zagreb.


U raspravi koja je uslijedila rečeno je da je greška što se stalo s provođenjem obuke nastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama koje je provodilo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa jer oni koji to nisu završili smatraju se zakinutima, a znanja s ovog područja su itekako potrebna jer se mnogi svakodnevni poslovi obavljaju putem računala i mreže za prijenos podataka. Hrvatski zavod za zapošljavanje putem svojih programa i sudjelovanja u projektima Europske unije provodi različite edukacije za nezaposlene, nastojeći pripremiti ljude za tržište rada dajući im dodatne vještine. Jedna od njih je i edukacija za ECDL operatera koja se provodi u više gradova. Kompetencija nezaposlenih s ovom vještinom je važna i za tražitelje posla i za poslodavce.


Iznesen je i stav da je edukacija dosta usmjerena na nezaposlene ali nitko ne postavlja pitanje zaposlenih, naročito u državnoj upravi gdje se vidi nedostatak ovih vještina. Najčešći razlog neprovođenja obrazovanja je nepoznavanje i nerazumijevanje od strane ljudi koji donose odluke te nedostatak financijskih sredstava. Zato im se treba nametnuti s argumentima što znači poznavanje rada i korištenja računala u svakodnevnom poslu.


Jedan od načina približavanja i objašnjenja što predstavlja ova diploma je upoznavanje šire javnosti s aktivnostima Hrvatskog informatičkog zbora i testnih centara putem medija jer su oni danas vrlo snažan alat u stvaranju mišljenja.


Obzirom da se okrugli stolovi s ovom temom održavaju se diljem Hrvatske u županijskim komorama, po završetku će se prikupiti zaključci i kao objedinjeni stav svih sudionika prezentirati ministarstvima i agencijama kao podloga za konkretne akcije u procesu obrazovanja.

 


HIZ (C)