Loading...
HRVATSKI INFORMATIČKI ZBOR
English
OKRUGLI STOL "INFORMATIČKOM PISMENOŠĆU ZA KONKURENTNU HRVATSKU" - ZAGREB

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski informatički zbor, krovna udruga hrvatskih informatičara, uz potporu Središnjeg državnog ureda e-Hrvatska, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, organizirali su u Županijskoj komori Karlovac prezentaciju i okrugli stol na temu „ECDL – Svjetska norma informatičke pismenosti“, s ciljem poticanja primjene Europske računalne diplome (European Computer Driving Licence – ECDL), prihvaćane u 148 zemalja, koju prema najvećem hrvatskom portalu radne snage „Moj posao“, zahtijeva preko 80% poslodavaca u Hrvatskoj.
Mnoga istraživanja su pokazala kako informatičko pismeni zaposlenici brže i kvalitetnije obavljaju poslove, što doprinosi učinkovitijem radu gospodarstva i državne uprave, pa time i većoj konkurentnosti Hrvatske, kazao je Marijan Frković, predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora i Nacionalni ECDL koordinator. ECDL program pokrenut je u Hrvatskoj 2003. godine, a Vlada RH prihvatila ga je za normu informatičke pismenosti u školama i državnoj upravi. Do sada je više od 22.000 (više od 50%) nastavnika osnovnih i srednjih škola educirano i položilo ispite za dobivanje ECDL Start i ECDL Osnovne diplome. Zbog financijske krize, te ne izdvajanja sredstava iz proračuna za ovu namjenu, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa od 2010. godine nastavilo je s provedbom programa.
Do sada je u svijetu u ECDL edukaciju i certifikaciju bilo uključeno više od 11,5 milijuna polaznika, od kojih u Hrvatskoj preko 55.000, iz gospodarstva, državne uprave, škola, fakulteta, te nezaposlenih. Na području Karlovačke županije evidentirano je više od 300 polaznika. Financijska kriza u Hrvatskoj rezultirala je smanjivanjem broja polaznika na godišnjoj razini. Zbog toga je Hrvatski informatički zbor, početkom godine pokrenuo akciju s nazivom „ECDL-om za konkurentnu Hrvatsku“, s ciljem nastavka ranije pokrenutih programa i iniciranja novih. Ohrabruje činjenica što je broj polaznika u Hrvatskoj do lipnja ove godine premašio ukupan broj onih u prethodnoj godini. Nedostatak financijskih sredstava i dalje ostaje osnovni problem provedbe programa, no inicijative koje dolaze iz gospodarstva, državne uprave, škola i građana, govore o potrebi provođenja ECDL programa, s uvjerenjem kako se i u teškoj financijskoj situaciji ipak mogu izdvajati sredstva za edukaciju zaposlenika i građana, napomenuo je Frković.
Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici: HZZ PS Zagreb, Grada Zagreba, Zagrebačkog Holdinga, HGK Zagreb te predstavnik ECDL testnog centra SRCE i HGK.


HIZ (C)