Loading...
HRVATSKI INFORMATIČKI ZBOR
English
"ECDL-om za konkurentnu Hrvatsku", komentar iz Karlovca

Poštovani,

danas sam prisustvovao vrlo zanimljivoj i dugo očekivanoj prezentaciji programa "ECDL-om za konkurentnu Hrvatsku" u organizaciji HIZ-a i HGK. Ovom prilikom izražavam veliko zadovoljstvo i sve pohvale u pripremi i organizaciji samog okruglog stola, od ideje do provedbe, te želim daljnji uspjeh cijele akcije.
Neposredno nakon prezentacije kontaktirao sam telefonski HIZ i u vrlo inspirativnom razgovoru s g. Krešimirom Sikulin, odlučio napisati mailom svoj kratki osvrt na današnju prezentaciju.

Smatram da ovakvih akcija i promotivnih aktivnosti treba biti što više i trebaju kontinuirano pokrivati cijelo područje, naročito tamo gdje su otežane mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja, a to je svakako van velikih gradskih središta i urbanih sredina, gdje bih rekao da pripada nažalost i karlovačko područje s okolicom. To područje izrazito devastirano, nakon vrlo raširene industrijske pokrivenosti, pa tako i zaposlenosti specifičnim radničkim zanimanjima, ostavilo je tisuće i tisuće nezaposlenih u srednjim godinama koji se vrlo teško snalaze i prilagođavaju novim tehnologijama u potrazi za poslom, naročito sada, u tercijarnim zanimanjima.

Koliko stignem pratiti ponudu i aktivnosti raznih službi i organizacija kojima je u programu promoviranje kako informatičke izobrazbe za širu populaciju, tako i ostale oblike cjeloživotnog učenja, primijetio sam razne programe, ali uglavnom u Zagrebu, nažalost do sada to nije bio čest slučaj na karlovačkom području. Uglavnom su to povremeni i pojedinačni slučajevi.
U vezi toga mogu spomenuti osobno iskustvo jer mi je i supruga nezaposlena. Kao tekstilna radnica, nakon stečaja i propasti tekstilne industrije, prijavljena je na HZZZ, i već prilikom prvih kontakata odmah se prijavila za prekvalifikaciju, ali su joj objasnili da prvo mora naći poslodavca koji će ju zaposliti s novim zanimanjem. Isto tako prijavila se i vrlo je zainteresirana za informatičku izobrazbu, ECDL ili računalni operater i slično, međutim više godina provedenih na burzi nije uspjela ostvariti svoje želje. Također prilikom zadnje akcije u suradnji HZZZ i Centra za civilne inicijative uz zadovoljavanje većine kriterija (više godina na burzi, starost od 40-50 godina, žena) nije uspjela osigurati sudjelovanje na seminaru gdje je još kriterij bio i da bude pripadnik nacionalne manjine. Tako da i dalje traži mogućnost prekvalifikacije, budući zbog zdravstvenog stanja ne može obavljati zahtjevnije fizičke poslove kao rad na normu i slično.

Inače u razgovoru po gradu također s nezaposlenim osobama, pouzdano znam da ih ima jako puno zainteresiranih za ovakav vid izobrazbe, cjeloživotnog učenja ili prekvalifikacije u organizaciji HZZZ ili putem nekih sada aktualnih projekata financiranih kroz EU fondove, i to kroz besplatnu edukaciju ili neki vid sufinanciranja, budući je vrlo primjetna sveprisutna kriza. Što se tiče stanja među zaposlenim, također mogu odgovorno tvrditi da ima veliki broj zainteresiranih za izobrazbu i cjeloživotno učenje, a naročito su svjesni potrebe informatičke izobrazbe. Tu smatram pretežito zainteresirane, ali i izobrazbom potrebite zaposlenike u javnim službama.

Naročito otežavajuću okolnost zašto nema više zainteresiranih, ili bolje rečeno realiziranih programa za one koji su zainteresirani za izobrazbom ECDL-a, vidim u općoj i naročito financijskoj krizi. Stoga u anketi koju je iznio predstavnik Algebre da cca 70 % ispitanih na uzorku od 1000 ispitanika ne planira izobrazbu u slijedeće 3 godine, rezultat bi bio puno manji da nema utjecaja krizne financijske situacije, odnosno sigurno bi puno više ljudi bilo zainteresiranih za izobrazbu kad bi mogli pokriti osnovne životne potrebe. Sama anketa potvrđuje da je i u takvoj kriznoj situaciji od zainteresiranih za izobrazbu veliki dio onih koji su zainteresirani za informatičku izobrazbu u odnosu na sva druga zanimanja. Isto tako htio bih napomenuti da je ulaganje osobno, a tako i šire zajednice u samu izobrazbu dugoročno ulaganje u resurse koji su nam neophodni za nadolazeću europsku konkurentnost i na kojima ne možemo izgubiti, kao niti na ulaganju u školstvo, izobrazbu i podizanje sveopćih kapaciteta znanja.

 

S poštovanjem,

Vlado Bačić, dipl.ing., voditelj ICT, pisarne i arh.
Ured državne uprave u karlovačkoj županiji
Vranyczanyeva 4, 47000 Karlovac, Croatia
tel: 047 656 116, fax: 047 656 154, mob: 091 1600 116
e-mail: ict@udukz.hr
web: www.udukz.hr

 


HIZ (C)